Παρέμβαση κας Κατερίνας Παναγοπούλου στη Συνέντυξη Τύπου για τους Αγώνες Ιστορικής Μνήμης. ” Η Νέα Σμύρνη τρέχει στην Ιστορία “.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
για τους Αγώνες Ιστορικής Μνήμης, Νέα Σμύρνη 4/10/15
«Η Νέα Σμύρνη τρέχει στην Ιστορία»

Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι φορέων του Κράτους και της Κοινωνίας,
Αγαπητή Πρόεδρε του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών,
Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,

Φίλες και φίλοι,

Δεν είναι εύκολο να εκφράσω με λόγια, την συγκίνησή μου. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης, η πόλη που εγκαταστάθηκαν οι γονείς μου, πρόσφυγες από την τη Μικρά Ασία, η πόλη που γεννήθηκα, μια πόλη, που γεννήθηκε από την ίδια την Ελληνική ιστορία αναλαμβάνει, μια τόσο σημαντική και ταιριαστή με τις Ολυμπιακές Αξίες, πρωτοβουλία.

Έχω αφιερώσει την ζωή μου, όπως και όλες οι γυναίκες-μέλη του ΠΑΣΓ Καλλιπάτειρα, στην στερέωση και διάδοση του Αθλητισμού, των Ολυμπιακών Αξιών και ιδιαίτερα, του «Ευ Αγωνίζεσθαι», που αποτελεί τη θεμελιώδη Αξία του Αθλητισμού, του Ελληνισμού, αλλά και της Ιωνίας, της υπέροχης Πατρίδας, που άφησαν πίσω, μα ποτέ έξω από την καρδιά τους, οι γονείς και οι πρόγονοί μας.

Η θεσμοθέτηση των «Αγώνων Ιστορικής Μνήμης» σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του Δήμου, της Πολιτείας και των αρμόδιων και συνεργαζόμενων φορέων, να μην καταστήσουν παρελθόν, όσα μας κάνουν πρωταγωνιστές της ιστορίας.
Σηματοδοτεί, επίσης, την αποφασιστικότητα όλων, να δώσουμε το καλό παράδειγμα, που έχει ανάγκη η Χώρα μας, μέσα, από την ανεπιτήδευτη συλλογικότητα, μέσα, από την επιδίωξη της άδολης διάκρισης, μέσα, από τον σεβασμό σε κανόνες και Αξίες, που προάγουν και δεν υποτιμούν την Εθνική μας ταυτότητα και την Ιωνική καταγωγή μας.

Το γεγονός, ότι στους «Αγώνες Ιστορικής Μνήμης» έχουν δικαίωμα συμμετοχής, όλοι οι πολίτες και έχουν αθλοθετηθεί βραβεία, για όλες τις συμμετέχουσες κοινωνικές ομάδες, υποδεικνύει, μια κουλτούρα ενάντια στους αποκλεισμούς. Μια κουλτούρα ισότιμης ευκαιρίας, ανάλογη, με τις δυνατότητες κάθε αθλουμένου.
Αυτός, δεν είναι άλλωστε, ο μεγάλος στόχος; Να οικοδομήσουμε, δηλαδή,
μια κοινωνία συμμετοχής, χωρίς, αποκλεισμούς, για όλους τους πολίτες.
Μια κοινωνία μέτρου και ισορροπίας.

Κυρίες και κύριοι,

Πάνω σε αυτή την βάση στηρίζεται και η φιλοσοφία του εθελοντισμού.
Δεν έχει σημασία το πόσο. Δεν έχει σημασία το πως. Δεν έχει σημασία το εσωτερικό κίνητρο καθενός που συμμετέχει. Αυτό που έχει σημασία είναι, να χωράμε όλοι, με ανιδιοτέλεια, στο ίδιο κάδρο προσφοράς και συμμετοχής.

Φίλες και φίλοι,

Η μακρόχρονη ενασχόλησή μου με τους Εθνικούς και Διεθνείς Θεσμούς, με έχει πείσει, ότι Θεσμοί, που γεννιούνται, ως ιστορικά και κοινωνικά αιτήματα, μακροημερεύουν και χρόνο με τον χρόνο γιγαντώνονται.
Και «Οι Αγώνες ιστορικής μνήμης» είναι ένας τέτοιος θεσμός.

Θέλω να συγχαρώ, τον Δήμο της Νέας Σμύρνης, Το Υπουργείο Παιδείας, τον ΣΕΓΑΣ, τον Σύλλογο Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) και όλους τους πολίτες, που θα συμμετέχουν εθελοντικά, σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα.
Γιατί, Θεσμοί σαν αυτόν, επανενώνουν Αξιακά τον Μείζονα Ελληνισμό του Αιγαίου και τον κρατούν μακρυά, από «πολιτικές άρνησης» των ιστορικών δεδομένων.
Ο Αθλητισμός υπηρετεί την Ειρήνη και σφυρηλατεί γενιές, που κρατούν ζωντανή τη μνήμη, ενώνοντας και όχι διαιρώντας.

Δεν υπάρχουν «χαμένες Πατρίδες», όσο τα παιδιά των Πατρίδων αυτών, δεν χάνουν τη μνήμη και τον προσανατολισμό τους.
Οι Πατρίδες χάνονται, μόνο, όταν χάνεται η μνήμη.

Είμαι βέβαιη, πως με προπομπούς την πρωτοβουλία του Δήμου Νέας Σμύρνης, σε συνεργασία με τους άλλους φορείς και τον νεογέννητο αυτόν αθλητικό θεσμό, δημιουργούμε μια δυνατή, ιστορική «αλυσίδα μνήμης», που ενώνει και διατηρεί το Πνεύμα του Ελληνισμού.

Εύχομαι κάθε επιτυχία και προσκαλώ με την σειρά μου, όλες και όλους, όσους μοιράζονται μαζί μας, τις ίδιες Αξίες, να κατακλύσουμε τους δρόμους, με την συμμετοχή μας και να ανοίξουμε νέους δρόμους για τον Ελληνισμό.

Σας ευχαριστώ.

Ελευθερία Κούσουλα Avatar